Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/hm021400/www_root/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/http.php on line 360

Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/hm021400/www_root/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/http.php on line 360
Jozef Haluza: Prinášame chuť Ameriky do Bratislavy – BLUE BEAR

Jozef pochádza z obce Ducové pri Pieštanoch. Kuchárskemu remeslu sa vyučil na SOU Mojmírová ulica v Piešťanoch. Pätnásť rokov pôsobil vo viacerých penziónoch a hoteloch v Nemecku. Piešťanom zostal verný aj po návrate z Nemecka, keď varil najmä v penzióne Diana a v hoteli Thermia.

V Bratislave už dnes nájde domáci aj návštevník veľa dobrých reštaurácií. Ani jedna z nich sa však nešpecializuje na americkú kuchyňu. Čím si Ťa tento koncept získal?

Chceli sme do Bratislavy priniesť niečo nové. Ale čo je pre mňa ešte dôležitejšie: predovšetkým vysokú kvalitu jedla. Zameriavať sa budeme najmä na kvalitné mäso, zeleninu a našim zákzaníkom chceme najmä predstaviť rôzne chute, ktoré Amerika má. Jednoducho povedané, že chutné a nenáročné jedlá sa dajú pripraviť aj inak ako len so soľou a čiernym korením 😊 A ja veľmi rád varím všestrannú kuchyňu.

Keď sa povie Amerika, tak každý si hneď predstaví mrakodrapy alebo rozsiahle národné parky. Ale čo si máme predstaviť pod pojmom americká kuchyňa?

Americká kuchyňa je bohatá a rôznorodá. Tak ako formovali Spojené štáty prisťahovalci z rôznych kútov sveta, tak dotvárali jedlá a chute americkej kuchyne. Jej začiatky, samozrejme, môžeme datovať do dôb pôvodoných obyvateľov, ktorí v kuchyni používali najmä kukuricu. Postupne sa pridávala zelenina, odležané mäsá, ryby, chilli…

Jedálny lístok reštaurácie Blue Bear bude ponúkať množstvo pochúťok. Určite nechceš prezradiť všetko, ale keby si si mal vybrať, na aké vychytávky by si nalákal návštevníkov?

Jednoznačne steaky. Je to americké jedlo a my v Blue Bear ho tak „po americky“ budeme aj pripravovať. Mäso bude najmä od našich lokálnych dodávateľov, no musím prezradiť, že na niektoré steaky budeme mäso dovážať priamo z Ameriky. aby sme zabezpečili jeho kvalitu a čerstvosť, no spôsob spracovania bude americký. Rovnako ako pri losose, ktorý sem poputuje až z Aljašky. Nezabudneme ani na neodmysliteľné hamburgery, pri ktorých však budeme používať mäso výlučne od našich domácich dodávateľov. Ale spôsob spracovania bude čisto americký 😊

Predsa len, na čo sa môžu návštevníci reštaurácie Blue Bear tešiť?

Spomeniem tri jedlá, aby som zas neprezradil všetko. Pochutnať si budete môcť na kuracích krídelkách v chrumkavom kukuričnom obale so zelerovými stonkami. Nenechajte si ujsť ani doružova pečenú panenku z iberico prasitaka spolu s cuketovými noodles opečenými na arašidovom oleji. A z dezertov spomeniem americké vafle so zázovoro-medovou omáčkou a flambovaným ananásom.

V reštaurácii Blue Bear budeš variť americké jedlá. Znamená to aj americké suroviny alebo ako to bude fungovať?

Určite sa v našej reštaurácii nájdu aj originál americké suroviny, ako som spomínal už mäso na steaky alebo lososa z Aljašky. Ale keďže sme na Slovensku, tak chceme využívať našich domácich kvalitných dodávateľov, najmä pri mäse a zelenine. Chceme našim zákazníkom ponúkať suroviny, na ktoré sme všetci zvyknutí. Budeme ich však pripravovať na americký spôsob.

Spomínaš typické americké jedlá – hamburger, steaky. Všetci ich máme zapísané ako práve nie najzdravšie jedlá. Ako chceš presvedčiť návštevníkov, že sa nemusia báť o svoju štúhlu líniu?

Ja by som ani nepovedal, že hamburger alebo steaky sú nezdravé. Všetko závisí od toho, čo si k nim objednáte. Stačí iba skombinovať napríklad steak so zeleninou a hneď je to zdravé jedlo. Jednoducho ich netreba kombinovať s hranolkami alebo pečenými zemiakmi alebo s nejakým iným vyprážaným jedlom. Keď si dám k steaku zeleninu, paradajkové chuttney alebo coleslaw šalát, tak tam nemôžeme spraviť chybu.

Pre zákazníkov budeš variť americké jedlá. Čo jedávaš najčastejšie ty? Čo je tvoje najobľúbenejšie jedlo?

Keď sa mám priznať, tak moje najobľúbenejšie jedlo je hamburger alebo steak. Veľmi rád totiž doma grilujem. Rovnako ako Američania aj ja mám doma v záhrade gril. Je to pre mňa relax, možnosť byť s rodinou a pochúťka zároveň.

Aké je to mať doma kuchára? Spolieha sa rodina na Teba pri varení?

Myslím si, že v tomto majú ľudia dosť mylnú predstavu. Každý si myslí, že kuchár doma varí. Ale to je málokedy pravda, lebo kuchár má veľmi málo času. Keď príjdem domov, tak je to maximálne rýchla večera na grile. Ale variť niečo ako domáce panie, ktoré varia pre mužov a deti, tak to u nás nepripadá do úvahy 😊